Senaste nytt från Blueberry

Hitta billiga flyg till din studieort

Nuförtiden finns det goda möjligheter att hitta billiga flyg när man ska studera utomlands. Det är dock ett par saker att tänka på innan du bokar din resa.

Det är mycket att tänka på när man ska ut och resa

När ska man boka resan?
Boka aldrig din flygresa förrän du har fått bekräftelse på att du har blivit antagen till skolan du sökt. Ta sedan reda på när du bör anlända. En del universitet har inskrivning 1-2 veckor innan kursstart och en del boenden kräver att man ankommer vissa tider.

Är du på jakt efter billigast möjliga flyg så lönar det sig ofta att vara ute i god tid. En del flygbolag kan även sänka priset ett par veckor innan avresan om det finns många biljetter kvar. Det är dock en chansning så om du har möjlighet är det alltid bäst att boka din biljett långt innan avresan.

Boka med STA och låt CSN betala
Om du läser en utbildning med rätt till studiemedel kan du ta lån till en tur- och returresa per termin. Bokar du din resa genom STA Travel så går räkningen direkt till CSN. Du kan dock inte hämta ut biljetten förrän din studiemedelsansökan är godkänd.

Om du hittar ett billigare flyg hos någon annan leverantör så får du betala för biljetten själv men har sedan möjlighet att låna till biljettpriset i efterhand.

Att söka flyg på nätet
Om du inte vänder dig till STA så kan du söka på nätet på sajter som MrJet eller Travelstart. Dessa sajter söker på många olika flygbolag samtidigt vilket gör att man ofta kan hitta ett flyg som passar. Vill man vara riktigt fräck kan man sedan gå vidare till flygbolagets egna hemsida och se om man hittar flyget ännu billigare där.

Jetweb är ett annat bra alternativ då de har specialpriser för ungdomar under 24 år och studenter under 30 år som kan uppvisa ett ISIC-kort.

Tänk på detta när du bokar lågprisflyg
Allra billigast flyger du oftast med lågprisbolag som Ryanair. Dessa bolag måste man vanligtvis boka på deras egna sajter. Tänk då på att:

  • Det ofta tillkommer olika avgifter under bokningsprocessen vilket gör priset lite högre än det ser ut från början.
  • Man inte får ha med sig lika mycket bagage som på de flesta vanliga flygbolag, åtminstone inte utan att betala extra för det.
  • Om du behöver byta plan så måste du hämta ut ditt bagage och checka in på nytt, vilket innebär att du behöver en marginal på flera timmar för bytet.

Ankomsten och mer restips
Om du bokat dina utlandsstudier via Blueberry så informerar vi dig om när du bör anlända. Du kan också boka hämtning på flygplatsen genom oss. Detta brukar även många skolor kunna hjälpa till med. Det är dock ofta billigare att ta flygbuss eller taxi.

Läs fler restips

About Johan Asplund

Jag startade utlandsstudiebloggen för en massa år sedan och är numera VD för utlandsstudieföretaget Blueberry World Wide som jag var med och grundade 2002. Från början är jag utbildad lärare i engelska, historia och IT. Jag har själv studerat utomlands på High School i USA, på universitet i England samt på språkskolor i Tyskland och Spanien. På senare år har det blivit en hel del resor till Asien främst Japan, Korea och Kina. Ta chansen att studera eller jobba utomlands du med! Vi på Blueberry hjälper dig att komma iväg.

3 comments

  1. Jag tycker att det ganska ofta är billigare att boka flygbiljetter direkt på flgbolagets hemsida än på de sajter som nämns ovan, så det kan löna sig att jämföra lite.

  2. Det stämmer. Flygbolagen har på sistone börjat fatta vad det handlar om det är därför vi skriver att det kan vara bra att gå vidare till flygbolagens egna sidor för att se om man hittar flygen billigare där. Söksajterna är dock bra att börja med för att se vilka flyg det finns att välja mellan. En del lågprisbolag finns dock inte med på söksajterna heller så ett annat bra tips är att googla på flygrutten t.ex. ”fly stockholm malaga” och se vad som dyker upp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>